2018 – рік активізації реформ в Україні

  • Категорія запису:Випуск XIX

Александер Вінніков
Голова Представництва НАТО в Україні

DOІ https://doi.org/10.37837/2707-7683-2018-26

Анотація. Інтерв’ю з Головою Представництва НАТО в Україні Александером Вінніковим дає відповіді на такі питання, як допомога НАТО Україні в процесі реформування безпеково-оборонної сфери, наявність програм, які вже реалізують в Україні. Члени НАТО допомагають розвивати потужності України у сферах логістики й стандартизації, кібероборони, комунікації, медичної реабілітації. Окремо йдеться про вдосконалення знань і навичок працівників сектору безпеки й оборони в Україні, сприяння НАТО соціальній адаптації демобілізованих військовослужбовців, модернізуванню оборонно-освітньої системи України, будівництву комунікаційних можливостей і розширенню співпраці між науковцями, які працюють над проектами безпеки.
Трастовий фонд із медичної реабілітації надає допомогу як індивідуальним клієнтам, так і медичним установам. Сучасне медичне обладнання постачають в українські реабілітаційні заклади. Військовослужбовці проходять медичну реабілітацію і в Україні, і за її межами.
Йдеться про можливість приєднання до Північноатлантичного альянсу як одне з найважливіших питань у відносинах між Україною та НАТО, про основні глобальні загрози, з якими стикається НАТО тепер. Серед загроз посол виокремлює розповсюдження ядерної зброї в Північній Кореї, тероризм, нестабільну ситуацію на Ближньому Сході й у Північній Африці, а також постійне порушення міжнародних державних кордонів із боку Росії. Також згадано кібератаки, які щодня набувають усе більших масштабів. Жодна країна не може боротися з цими проблемами самотужки. У сучасному об’єднаному світі складні глобальні питання вимагають глобальних дій. Тому посол наголошує, що НАТО працює над постійним адаптуванням Альянсу до вимогливішого безпекового середовища.
Ключові слова: Північноатлантичний альянс, міжнародні відносини, державні кордони, військовослужбовці, медична реабілітація.

Завантажити інтерв’ю (укр.) / (англ.)